Afganistan'da 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın ülkenin tüm kontrolünü eline almasıyla gerçekleşen yönetim değişikliğinin üzerinden 3 yıl geçti.

Yeni yönetim, son 3 yıldır 15 Ağustos'ta resmi tatil uygulamasıyla kutlamalar düzenlerken Hicri Şemsi takvimden kaynaklanan fark nedeniyle bu sene törenler 14 Ağustos'ta yapıldı.

Afganistan'ın yeni yönetiminin ülke genelinde asayişi sağlaması en önemli gurur kaynağı durumunda. Ülkede çoğunluğu geçmişten devralınan ekonomik ve sosyal sorunlar ise çözüm bekliyor.

Yeni yönetim, bu amaçla kalkınma projeleri başlatarak veya daha önce başlatılmış olanlara katkı sağlayarak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor.

Uluslararası alanda tanınma sorunu devam eden Afgan yönetimi, en güçlü ilişkileri en kısa sınır hattını paylaştığı komşusu Çin'le geliştirdi.

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki 3 bölge için saldırı tehdidinde bulundu İsrail, Lübnan'ın güneyindeki 3 bölge için saldırı tehdidinde bulundu

Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi Cao Şing, 13 Eylül 2023'te güven mektubunu Afganistan geçici hükümeti Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund'a sundu. Çinli Büyükelçi, uluslararası alanda tanınmayan geçici hükümetin resmi kabulüyle göreve başlayan ilk büyükelçi oldu.

Afganistan geçici hükümetinin büyükelçi olarak atadığı Bilal Kerimi de Pekin'de göreve başladı.

Kuşak ve Yol Girişimi ile tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı hedefleyen Çin, Afganistan'ın zengin maden kaynaklarının işletilmesine ve ülkenin yeniden inşasına yönelik iletişim, ulaştırma, enerji ve altyapı alanındaki projelere ilgi gösteriyor.

Bu, Ağustos 2021'deki yönetim değişikliğinden sonra kurulan Afganistan geçici hükümetinin yabancı bir şirketle yaptığı ilk büyük çaplı kaynak çıkarma anlaşması oldu.

Ayrıca, yakın zamanda Logar vilayetinde bulunan ve ülkenin en büyük bakır maden sahası olan Mey Aynek de Çinli şirket Metallurgical Group Corporation (MCC) tarafından işletilmeye başlandı.

İlaveten, ABD Savunma Bakanlığının, yaklaşık 1 trilyon dolar değer biçtiği Afganistan'daki lityum kaynakları, Çin başta olmak üzere çok sayıda ülkenin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Afgan yönetimi, çeşitli Avrupa ülkeleri, Orta Asya ülkeleri, ABD, Rusya, İran ve Türkiye'den şirketlerle de birçok alanda yatırım görüşmeleri yaptı.

İç karışıklık yaşanan dönemde tahrip olan ya da gelişemeyen yol, baraj, su kanalları, elektrik üretimi, kuzey bölgesinde tren yolu, doğal gaz ve petrol üretimi gibi projeleri de canlandıran Afgan yönetimi, yenileri için de hazırlık yapıyor.

Bunlardan ülkenin kuzeyinde eski Afgan lider Davud Han'dan bu yana yapımı düşünülen Kuştepe Kanalı Projesi'nin inşası 2022'de başladı.

Proje kapsamında Afganistan'ı kuzey komşularıyla ayıran Amuderya Nehri'nin suyunun bir kısmı 285 kilometrelik kanal ile ülke içlerine taşınacak. Söz konusu proje ile 550 ila 600 bin hektarlık alanın tarıma kazandırılması hedefleniyor.

Editör: Islamist Agenda