İslami bir eğitim aldıktan sonra I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunda garnizon imamı olarak görevlendirildi. Ancak savaşın ardından Suriye'nin Fransızlar tarafından işgal edilmesiyle direnişe öncülük etmeye başladı.
İzzeddin el-Kassam, Suriye'de Fransızlara karşı mücadele etti ve İngiliz mandası altındaki Filistin'e yerleşti. Burada Siyonizm'e ve İngiliz işgaline karşı direniş hareketi başlattı. Halkı bilgilendirdi, teşkilatlandırdı ve cihada hazırlık yaptı.
İzzeddin el-Kassam'ın kurduğu "Kassamiler" adlı birlik, İngilizlere ve Siyonistlere karşı başarılı mücadeleler verdi, bu da İngilizleri ve Siyonistleri endişelendirdi. Ancak İzzeddin el-Kassam, 1935'te İngiliz işgalcilere karşı verdiği bir çatışmada şehit düştü. Cenazesine on binlerce Müslüman katıldı ve İngiliz işgalcilere karşı çatışma çıktı.
Kassam'ın mücadelesi Filistin'de silahlı direnişin ilham kaynağı oldu. HAMAS, askeri kanadını adını sıkça duyduğumuz İzzeddin el-Kassam Tugayları olarak adlandırdı. Bu tugaylar günümüz de Filistin'deki işgalcilere karşı düzenli bir ordu olarak faaliyet göstermektedir.