Dünya

BM Güvenlik Konseyi'nde Afganistan krizi ele alındı

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıda, Afganistan'daki insan hakları ihlalleri ve artan insani kriz ele alındı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Afganistan'daki ciddi insan hakları ihlalleri ve artan insani krizi tartışmak üzere bir oturum düzenledi. BM'nin Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva, ülkedeki kadınların ve azınlıkların karşılaştığı ayrımcılığı ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları gündeme getirdi.

Otunbayeva, Afganistan'da kadınların ve azınlıkların sistematik olarak ayrımcılığa uğradığını, ifade özgürlüğünün kısıtlandığını ve keyfi tutuklama ile işkence uygulamalarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Afganistan'ın BM'deki konumunun korunması için uluslararası normlara uyumun zorunlu olduğunu vurguladı.

BM Afganistan Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü Feridun Sinirlioğlu'nun da desteklediği bu görüşler ışığında, Otunbayeva Afgan yetkililere insan haklarına saygı gösterme zorunluluğunu hatırlatmaya devam edeceğini söyledi.

Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte, Otunbayeva 20 milyon insanın yardıma muhtaç olduğunu ve Pakistan'dan dönen yarım milyon Afgan mültecinin çoğunun aşırı yoksulluk içinde olduğunu belirtti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham, Afganistan'ın hala ciddi insani yardıma ihtiyaç duyan ülkeler arasında olduğunu ve Afgan halkının sürdürülebilir çözümlere ve uzun vadeli yaklaşımlara ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Oturumda ayrıca, Pakistan ve Afganistan arasındaki güvenlik sorunları da ele alındı. Pakistan, Afganistan'daki Pakistan Talibanı'nın kendilerine karşı savaştığını iddia ederken, Taliban bu iddiaları reddetti. Pakistan hükümetinin düzensiz göçmenler için sınır dışı politikası ve bu politikanın sonuçları da tartışıldı.