Dünya

Covid ve enflasyon Asya'da 70 milyon kişiyi daha aşırı yoksulluğa itti

Asya Kalkınma Bankası, geçen yıl itibarıyla Asya'daki gelişen ülkelerde 70 milyona yakın insanın "daha aşırı yoksulluğa itildiğini" kaydetti.

Asya Kalkınma Bankası (ADB), koronavirüs salgını ve hayat pahalılığındaki artışın geçen yıl itibarıyla Asya'daki gelişen ülkelerde 70 milyona yakın insanı daha aşırı yoksulluğa ittiğini açıkladı.

ADB'nin yayınladığı son raporda gelişen ülkelerde tahminen 155,2 milyon kişinin veya bölge nüfusunun yüzde 3,9'unun geçen yıl itibarıyla aşırı yoksulluk içinde yaşadığı belirtildi. Bu rakamın pandemi ve hayat pahalılığı krizleri yaşanmaması durumundaki sayıdan 67,8 milyon daha fazla olduğu vurgulandı.

Gelişen Asya sınıflandırması, Asya-Pasifik bölgesinde Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda dışındaki 46 ekonomiyi kapsıyor.

ADB Baş Ekonomisti Albert Park, "Asya ve Pasifik, COVID-19 salgınının etkisinden istikrarlı bir şekilde kurtuluyor, ancak artan yaşam maliyeti krizi, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi baltalıyor," ifadelerini kullandı.

Aşırı yoksulluk, 2017 rakamlarına göre günde 2,15 doların altında yaşamak olarak tanımlanıyor.

Çoğu ülkede enflasyon, ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma ve tedarik zincirindeki aksaklıklardaki artışın etkisiyle geçen yıl son yılların en yüksek seviyelerini gördü.

Fiyat artışları herkesi etkiledi ancak az gelirliler gıda ve yakıta daha fazla harcamak zorunda kaldıkları için en çok etkilenen grup oldu. Bu da onların tasarruf yapmalarını, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar için kaynak ayırmalarını zorlaştırdı.

Park, "Yoksullar için sosyal güvenlik ağlarını güçlendirerek, büyüme ve istihdam için fırsatlar yaratan yatırım ve yenilikçiliği teşvik ederek bölgedeki ekonomiler tekrar düzlüğe çıkabilir" dedi.

ADB Temmuz ayında yaptığı açıklamada, gelişen Asya'nın bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,8 büyüme yolunda ilerlediğini, bu rakamın geçen yılın yüzde 4,2'lik genişlemesinden daha hızlı olduğunu belirtti.

Euronews