İslam Dünyası

Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı'nda ortak dayanışma mesajı verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) girişimiyle İstanbul’da düzenlenen Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı'nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi. Toplantıda, Gazze’deki insani krize dikkat çekildi ve uluslararası topluma, Filistin halkı için ortak harekete geçme çağrısı yapıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmad Safadi, her zaman Filistin'in ve Filistin halkının yanında olduklarını söyledi.

Gazze için elden gelen gayretin gösterilmesi gerektiğini kaydeden Safadi, "Filistin davası iki devletli çözüm üzerinde olmadıkça bölgede kesinlikle bir barıştan bahsetmek söz konusu olamaz. Bu barışın dünyaya yansıması, Filistin davasının çözülmesinden geçiyor." dedi.

Safadi, Filistinlilerin yerinden edilme söylem ve eylemlerine karşı gelinmesi gerektiğini belirterek "Filistin davasının canlı tutulması için tüm parlamenterlerle birlikte çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

Katar Şura Meclisi Başkanı Hasan Abdullah el-Ganim de toplantının Filistin halkının yanında olduklarını güçlü bir şekilde ifade etmeleri ve parlamenterlerin, dünyanın en haklı davalarından biri olan Filistin meselesine karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri açısından önemli bir platform oluşturduğunu belirtti.

Adil ve kapsamlı bir siyasi çözümün, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını derhal durdurmasına bağlı olduğunu vurgulayan Ganim, "Uluslararası toplumu harekete geçirmeli, İsrail'i saldırılarını durdurmaya, hukuki yükümlülüklerine uymaya ve işlediği suçlar nedeniyle uluslararası mahkemelerde hesap vermeye zorlayacak ortak bir tutum geliştirmemiz çok önemli." değerlendirmesini yaptı.

Ganim, ülkesinin iki devletli çözüm ilkesiyle, 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasının adil, kapsamlı ve kalıcı barışın anahtarı olduğuna inandığını ifade ederek "Hepimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. Filistin'e, Filistin'de yaşananlara karşı sessiz kalmak dolaylı bir suç ortaklığı anlamına gelmektedir. Bölgeye barış ve istikrarın gelmesi için Filistin halkına yapılan zulüm sona ermelidir ve haklarının iade edilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

"Katliam daha da katlanılamaz hal aldı"

İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Francina Armengol Socias da toplantı için gönderdiği video mesajda, Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşananların "insanlığa karşı işlenen suç" niteliği taşıdığını belirterek şöyle devam etti:

"İki aylık bir ateşkes sürecinin ardından İsrail, ateşkesi ihlal etti ve Gazze halkını bombalamaya, daha fazla çocuğu öldürmeye, sağlık merkezlerini yok etmeye, yardım görevlilerinin ambulansını patlatmaya devam etti. Katliam, daha da katlanılamaz bir hal aldı."

Socias, dünyaya yayılma riski bulunan "cezasızlık" durumuna bir son vermeleri gerektiğini vurgulayarak ülkesinin Filistin devletini ve 1967 sınırlarını tanıdığını söyledi.

Filistin halkının İspanya'nın tam desteğine güvenebileceğini savunan Socias, bu adaletsiz durumun, insan haklarına ve uluslararası hukuka yapılan açık saldırıların derhal durması gerektiğinin altını çizdi.

"Filistin halkına ve davasına desteğimizi göstermek için buradayız"

Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam ise TBMM'ye daveti için teşekkür ederek bu toplantının önemine işaret etti.

Musalam, İsrail’in uyguladığı savaş politikasının mutlaka son bulması gerektiğini belirterek, "Biz Filistin halkına ve davasına desteğimizi göstermek için burada bulunuyoruz. İsrail her zaman Filistin halkının meşru haklarına tecavüz ediyor ve büyük bir ambargo uyguluyor." ifadelerini kullandı.

Bahreyn'in her zaman Filistin davasının ve halkının yanında olduğunu aktaran Musalam, iki devletli çözümü desteklediklerini vurguladı.

Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani de daveti için Kurtulmuş'a teşekkür ederek dayanışmanın önemine dikkati çekti.

Maharani, "Bölünmenin ve ayrışmanın arttığı günümüz dünyasında, hepimizi şiddet tehdidiyle karşı karşıya bırakan küresel sınamalar karşısında, diplomasi ve diyalogla ayakta kalmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Halihazırda en çok Filistin’in hakkaniyete ihtiyaç duyduğunu kaydeden Maharani, parlamentoların yetkileri doğrultusunda çözümün bir parçası olması gerektiğini belirtti.

Maharani, "Parlamenterler olarak sessiz kalma lüksüne sahip değiliz. Bizim sorumluluğumuz sadece seçmenlerimize değil, adalete, insanlığa, barışa karşı da sorumluluğumuz var." değerlendirmesini yaptı.

"Malezya olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz"

Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Tan Sri Dato Johari bin Abdul, Türkiye'nin güçlü bir duruş sergilediğini vurgulayarak ülkesinin Filistin'le olan bağının geçici ya da sembolik olmadığını belirtti.

Filistin'in bağımsızlığı ve egemenliği için desteklerini sürdüreceklerini aktaran bin Abdul, sivillerin öldürülmesini kınadıklarını ifade etti.

İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "savaş suçu ve insanlığa karşı suç" olarak nitelendiren bin Abdul, "Malezya olarak sesimizi yükseltmeye, desteğimizi seferber etmeye ve eyleme çağırmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim için Filistin sadece bir dış politika meselesi değil. Bu bir insanlık ve aynı şekilde bir bilinç, bir vicdan meselesidir." dedi.