Dünya

Fransa’da üniversitelerde de başörtüsü yasaklanabilir!

Dünya genelinde Müslüman haklarını savunan CAGE araştırmacısı Rayan Freschi, Fransa'da Müslüman öğrencilerin giydiği abaya tarzı uzun elbiselerin yasaklanmasının İslamofobik bir karar olduğunu söyledi.

Londra merkezli Sivil Toplum Kuruluşu CAGE’nin araştırmacısı Rayan Freschi, Fransa’da devlet okullarında abaya (uzun elbise) giyilmesinin yasaklanmasına ilişkin, “Bu çok İslamofobik bir karar çünkü sadece Müslümanları hedef alıyor. Eğer beyaz bir kadınsanız ve kendinizi Müslüman olarak tanımlamıyorsanız, okula uzun elbiseyle gittiğinizde herhangi sorunla karşılaşmazsınız.” dedi.

Dünya genelinde Müslüman haklarını savunan CAGE araştırmacısı ve hukukçu Rayan Freschi, Fransa’da Müslüman öğrencilerin giydiği abaya tarzı uzun elbiselerin yasaklanmasını ve ülkede art arda çıkarılan yasalarla Müslüman kadınlar üzerinde artan baskıyı değerlendirdi.

Freschi, Fransa’da, 2004’te onaylanan devlet okullarında başörtüsü ve diğer dini sembollerin kullanımını yasaklayan kararı anımsatarak, o dönem uzun elbiselerin dini simge olarak değerlendirilmediğine dikkati çekti.

“Fransızların yakIaşımı asimilasyona dayanıyor”

Son yıllarda “abaya” olarak adlandırılan ve genellikle Müslüman kadınların giydiği uzun elbiselerin, dini simge olarak değerlendirilmesi yönünde bir tartışma başlatıldığına işaret eden Freschi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bence bu bir dizi faktörden dolayı şaşırtıcı değil. Her şeyden önce, Fransa’nın siyasi tarihi, siyasi felsefesi ve siyasi DNA’sı azınlıklara ve özellikle de Müslümanlara karşı çok sert ve acımasız yaklaşıma sahip. İkincisi Fransa’nın entegrasyon konusunda çok sert tutumu var. Aslında buna entegrasyon da diyemeyiz. Fransızların yaklaşımı daha çok asimilasyona dayanıyor. Bir göçmen ya da ister etnik ister dini azınlık üyesi olarak bir noktada çoğunluk gibi olmanız gerekiyor.”

Müslümanlar ötekileştiriliyor

Freschi, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle “ayrılıkçılık” olarak nitelenen “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” adlı yasanın, 2021’de onaylanmasından bu yana çok sayıda Müslüman karşıtı kararın alındığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

“İstedikleri, sizi farklı kılan şeylerden vazgeçmeniz, onlarla bağlarınızı koparmanız ama şunu söylemeliyim bunu yapsanız bile siyasi açıdan, manevi açıdan, tarihsel açıdan tamamen Fransız olamazsınız çünkü Fransız kimliği aynı zamanda etnosentriktir. Ancak en azından artık Müslüman değilseniz ya da geleneklerinizle bağlarınızı koparmışsanız yönetim için tehdit olarak görülmezsiniz ve asimilasyonun ana amacı da budur. Cumhuriyet yönetimine boyun eğmenizi sağlamak.”

Camia