İslam Dünyası

Gazze halkı, bahçelere gömmek zorunda kaldıkları yakınlarının naaşını kent mezarlığına defnediyor

Gazze Şeridi'nin kuzey kesimlerindeki Filistinliler, işgalci İsrail güçlerinin bölgeden kısmen çekilmesinin ardından evlerin veya sığınma merkezlerinin bahçelerinde toprağa vermek zorunda kaldıkları yakınlarının naaşlarını kent mezarlıklarına defnediyorlar.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'te yoğun hava saldırıları başlatan işgalci İsrail güçleri, 27 Ekim'de bölgeyi karadan işgal etmeye başladı.

Gazze'ye karadan giren ve bölgede hareket eden her şeyi vuran işgalci İsrail güçleri, Filistinlilerin şehit edilen yakınlarını mezarlıklara defnetmelerine bile izin vermedi.

Yaklaşık 5 aydır işgalci İsrail'in karadan, havadan ve denizden devam eden yoğun saldırılarına maruz kalan Gazze halkı, cenazelerini evlerin veya sığınma merkezi olarak kullanılan hastane ve okulların bahçesine gömmek zorunda kalıyor.

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze kenti ve kuzey bölgesinden kısmen çekilmesinin ardından, şehit edilen yakınlarını kent mezarlığına defnetmek isteyen Filistinliler, geçici mezarları bulup açmak zorunda kalıyorlar.

Mezarlıklarda yer yok

Gazze kentinde Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğu Mezarlığı, El-Faluca Mezarlığı ve Batı Mezarlığı olmak üzere 3 mezarlık bulunuyor.

İşgalci İsrail güçlerinin bölgeden kısmen çekilmesinin ardından cenazelerini Cibaliya Mülteci Kampı yakınlarında yer alan Faluca Mezarlığı'na defnetmek isteyen Gazze halkı, aylardır devam eden katliamda şehit edilen binlerce insan için mezarlıkta yer bulamıyor.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu muhabiri Enes eş-Şerif, şehit edilen babası Cemal Şerif'in cenazesini Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki geçici mezardan alarak Faluca Mezarlığı'nda ikinci defa toprağa verdi.

AA muhabirine konuşan Enes Şerif'in kardeşi Ebu İyad Şerif, babasının 2 ay önce işgalci İsrail güçleri Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki evlerine düzenlediği saldırı sonucu şehit olduğunu söyledi.

İşgalci İsrail güçlerinin o günlerde Cibaliya Mülteci Kampı'nı kuşatma altında tutması sebebiyle babasının cenazesini bir okul bahçesine gömmek zorunda kaldıklarını belirten Şerif, şunları kaydetti:

"İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyine karadan girdiği günlerde şehit düşenlerin çoğu sığınma merkezlerinin bahçesine, sokaklara ve parklara geçici olarak defnedildi. Bugün şehitlerin naaşlarını çıkarmak için mezarları açtığımızda yara ve acılarımız tazelendi. İsrail işgalinin 75 yıldan beri yaptığı şey; kan dökmek, yıkım yapmak, yerinden etmek ve hem yaşayanlarla hem de ölenlerle savaşmaktır."

Şerif, şehitlerin sığınma merkezlerinin bahçesi, sokak ve yol kenarlarında toprağa verilmesinin kabul edilemez bir şey olduğunu ifade etti.

Yakınlarının cenazesini Gazze kentindeki Doğu Mezarlığı'na defnetmek isteyen Filistinliler ise mezarlığın işgalci İsrail sınırına yakın konumda olması nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor.

Bu nedenle cenazelerini toplu mezarlara gömmek zorunda kalan Gazze halkı, işgalci İsrail'in devam eden saldırıları ve her geçen gün artan şehit sayısı sebebiyle mezarlıklarda yer bulamıyor.

Şifa Hastanesi yerleşkesine gömülen cenazeler çıkarılıyor

İşgalci İsrail güçlerinin  çekildiği Gazze kentinin birçok noktasında insanların yakınlarının cenazelerini geçici mezarlardan çıkarmak için kazı yaptığı görülüyor.

Gazze kentinin batısındaki Şifa Hastanesi'ne sığınan Filistinlilerden 34 yaşındaki Hasan Ahmed, birçok kişinin Şifa Hastanesi yerleşkesine geçici olarak gömülen yakınlarını çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Ahmed, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail ordusunun çekilmesi üzerine insanlar, yakınlarının cenazelerini kent mezarlıklarında toprağa vermek üzere geçici mezarları açmakla acılarını tekrar yaşamaya başladı. Bugün şehitleri mezarlıklarda toprağa verme fırsatı doğdu ancak çoğu aile hala enkaz altındaki yakınlarının naaşına ulaşmaya çalışıyor."