İslam Dünyası

Gazze'de İnsani Kriz Derinleşiyor: BM'den Alarm Verici Raporlar

BM İnsani Yardım Ofisi'nin raporuna göre, Gazze'de yaşayan halkın yaklaşık %85'i, yerinden edilmiş durumda ve bu durum hastalıkların yayılmasına neden oluyor.

Gazze Şeridi'nde yaşanan insani kriz, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA)'nın son raporlarına göre giderek derinleşiyor. Gazze'deki neredeyse 1,9 milyon Filistinli'nin, yani halkın yaklaşık %85'inin, yoğun ve sıkışık yaşam koşulları nedeniyle yerinden edildiği bildirildi. Bu durum, hastalıkların hızla yayılmasına zemin hazırlıyor. 

Yerinden edilmiş kişilerin çoğunluğu, yaklaşık %70'i, Birleşmiş Milletler Yardım ve İşler Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen barınaklarda kalırken, geri kalanlar hükümetin yönettiği barınaklarda veya yerel ailelerin yanında konaklamakta. Özellikle Refah şehri, 530.000 kişiyle en fazla yerinden edilmiş nüfusa ev sahipliği yapıyor. 

Sağlık durumu konusunda da endişe verici gelişmeler de rapor edildi. Gazze'de menenjit, sarılık, impetigo, su çiçeği ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların arttığı gözlemleniyor. Filistin sağlık otoriteleri, barınaklarda kaydedilen 360.000 bulaşıcı hastalık vakasını belgeledi. 

BM, Gazze'deki güvenlik durumunun da oldukça kritik olduğunu vurguluyor. Son raporlarda, Jabalia'daki bir sağlık kliniği ve Gazze şehrindeki bir okulda barınan Filistinlilerin İsrail ordusu tarafından tahliye edilmeye zorlandığı, bazılarının kaçarken vurulduğu veya tutuklandığı belirtiliyor.

Bu raporlar, uluslararası toplumu ve yardım kuruluşlarını harekete geçmeye çağırıyor ve Gazze'deki durumun acilen ele alınması gerektiğini vurguluyor.