Lübnan ordusu, İsrail'in çekildiği güneydeki Taybe beldesinde konuşlanıyor Lübnan ordusu, İsrail'in çekildiği güneydeki Taybe beldesinde konuşlanıyor

Kentte, 43 yıl boyunca bastırılan toplumsal hafıza canlanırken, katliamın kurbanları ve hayatta kalanlar Esad rejiminin işlediği suçları gün yüzüne çıkarmaya başladı.

1982 Hama Katliamı: Binlerce kişinin öldüğü ay

Şubat 1982’de, Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad komutasındaki Saray Savunma Güçleri, Hama’da binlerce sivili katletti, şehri kuşattı ve yerle bir etti.

Resmi olmayan rakamlara göre 60 binin üzerinde sivil öldü, binlerce kişi kayboldu, on binlercesi hapsedildi.

Tanıklar, askerlerin toplu infazlar gerçekleştirdiğini, aileleri evlerinde diri diri yaktığını ve cesetlerin toplu mezarlara gömüldüğünü anlatıyor.

Katliamdan kurtulanların şahitlikleri

Görgü tanıkları, askerlerin mahalleleri tek tek gezerek insanları infaz ettiğini ve şehrin birçok noktasında toplu mezarlar bulunduğunu belirtiyor.

Bir Hama sakini, “Evimizin bodrumuna sığınan onlarca kişi askerler tarafından katledildi, sonra bina üzerlerine yıkıldı” diyerek yaşadığı dehşeti anlattı.

Rıfat Esad hakkında uluslararası suçlama

İsviçre Federal Ceza Mahkemesi, Ağustos 2023’te Rıfat Esad hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Esad, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarıyla suçlanıyor.

Mart 2024’te İsviçre Savcılığı, Esad hakkında resmi iddianame hazırladı ve yargılanma sürecinin başlaması bekleniyor.

Adalet geç de olsa geliyor

Suriye’deki rejim değişikliği sonrası, Hama halkı katliamın sorumlularının yargılanmasını ve kurbanların haklarının iade edilmesini talep ediyor.

Uluslararası hukuk uzmanları, Rıfat Esad’ın yargılanmasının Esad rejiminin işlediği suçlar için emsal teşkil edebileceğini belirtiyor.

Hama halkı, 43 yıl sonra adaletin kapısının aralanmasını umut ediyor.

daily ummah