Dünya

İngiltere'deki Filistinli Büyükelçi Zomlot, Gazze'de ateşkes teklifine ilişkin konuştu

Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, Gazze'de ateşkes teklifine ilişkin konuştu.

Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, Filistin'in bölgesel ortaklarının Gazze'de acil, kalıcı ve kapsamlı ateşkes sağlanması için çaba sarf ettiğini belirterek, "Dolayısıyla, şu an ABD dahil bazı güçlerin özellikle (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu üzerinde baskı kurması gereken bir andır. Aksi takdirde, (Netanyahu) hepimizi kendi ahlaksız savaşına, misilleme ve intikam yörüngesine, Gazze'nin tamamen yok edilmesine, çocukların, kadınların ve on binlerce insanın katledilmesine yol açan bu soykırımcı öfkeye sürükleyecek." dedi.

Büyükelçi Zomlot, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'ın, "ülkesinin Filistin devletini tanımayı gündemine alabileceği" yönündeki ifadeleri ve gündemdeki Gazze'de ateşkes teklifine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Zomlot, Cameron'un, Filistin devletinin tanınmasına yönelik ifadelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle de "tanımanın müzakere sürecinin bir sonucu olmaması gerektiği" sözlerinin önemine işaret etti.

Filistin devletini tanımanın artık tek taraflı bir eylem ve Filistin ile İngiltere arasındaki ikili mesele olduğunu vurgulayan Zomlot, bunun, İsrail'i içeren üçlü bir eylem olmadığının altını çizdi.

Büyükelçi Zomlot, şu ifadeleri kullandı:

"Biz de 'söze değil, eyleme ihtiyacımız olduğunu' söyledik. Peki neyi bekliyorlar? (Filistin devletinin) Tanınması zaten çok gecikti. Bu Filistinlilerin hakkıdır, bir hediye değildir. Lord (David) Cameron'dan çok önce Lord Balfour'un bize danışmadan topraklarımızı vadettiği ve bizi bir ulus olmaktan çıkardığı düşünüldüğünde, bu Britanya'nın tarihi, ahlaki, siyasi ve hukuki sorumluluğudur. Dolayısıyla bu an, Britanya'nın sömürge mirası zamanında yaptığı tarihi adaletsizliği düzelttiği ve aslında bunun hakkında konuşmadıkları bir andır."

Cameron, geçen hafta yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Filistin devletini tanıması için iki devletli çözümün sonuçlanmasını beklemeye gerek kalmayabileceğini belirterek, "(İki devletli çözüme dair) Süreç çözüme doğru ilerledikçe, daha gerçekçi hale geldikçe (Filistin'i tanımayı) değerlendirebiliriz." ifadesini kullanmıştı.

Bakan Cameron, ayrıca, Filistin halkının gelecekte kendi devletine sahip olmasının uzun vadede bölgenin barış ve güvenliği için şart olduğunu vurgulamıştı.

- "Netanyahu'nun asıl çıkarı, çatışmayı tüm bölgeye ve hatta küresel çapta yaymak"

Zomlot, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes teklifine ilişkin yaptığı değerlendirmede de "Bölgesel ortaklarımız Katar, Mısır ve diğer bazı aktörler tarafından acil, kalıcı ve kapsamlı ateşkes sağlanması için pek çok çaba sarf edilmektedir." dedi.

Netanyahu hükümetinin ve bizzat şahsının, kendi çıkarlarını bölgenin ve dünyanın çıkarlarının önüne koyduğunu söyleyen Zomlot, bunun nedeninin, Netanyahu'nun ateşkes sağlandıktan sonra kendisini mahkemede ve belki de hapiste bulacağı anın geleceğini bilmesi olduğunu belirtti.

Hüsam Zomlot, Netanyahu'nun ve hükümetinin asıl çıkarının, Filistin halkına karşı saldırganlığı sürdürmek, çatışmayı tüm bölgeye ve hatta küresel çapta yaymak olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Zomlot, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, şu an ABD dahil bazı güçlerin özellikle Netanyahu üzerinde baskı kurması gereken bir andır. Aksi takdirde hepimizi kendi ahlaksız savaşına, misilleme ve intikam yörüngesine sürükleyecek ve Gazze'nin tamamen yok edilmesine, çocukların, kadınların ve on binlerce insanın katledilmesine yol açan bu soykırımcı öfkeye sürükleyecektir. Dolayısıyla mesele Netanyahu'dur, mesele İsrail'dir. Ateşkesin sağlanması için daha fazla baskıya ihtiyacımız var."