İslam Dünyası

İsrail saldırılarının yerinden ettiği Lübnanlılar, yardımlarla hayatlarını sürdürüyor

İşgalci İsrail bombardımanı nedeniyle 100 binlerce kişinin yerinden olduğu Lübnan'da, evlerini terk ederek başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin kuzeyine göç etmek zorunda kalan insanlar, hayırseverlerin yardımlarıyla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Ekonomik açıdan zaten zor durumda olan ülkede, İsrail saldırıları nedeniyle şartlar her geçen gün daha da ağırlaşırken hükümetin sosyal yardımlara yetişememesi üzerine hayırseverler devreye girdi.

Yerinden edilen insanlara her gün gıda sağlayan bir işletme olan T-marbouta'nın sorumlusu Muhammed Sherim, yardımları organize eden gönüllü Ela Halil ve İsrail saldırıları nedeniyle Nebatiye'den kaçarak Beyrut'a gelen Delal Şal, AA muhabirine, ülkenin içinde bulunduğu durumu anlattı.

"Konseptimiz, insanların sadece karınlarını doyurmak değil, keyif alabilecekleri düzgün yemekler sunmak"

İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yılında yaşanan savaş sırasında yerinden edilen insanlara yemek sağlamak amacıyla kurulan ve savaş sonrasında kitap kafeye dönüştürülen T-marbouta, 23 Eylül'de İsrail'in başta Beyrut olmak üzere Lübnan'a saldırılarını şiddetlendirmesinin ardından kuruluş amacına dönerek yeniden yerinden edilen insanlara gıda sağlamaya başladı.

Aynı zamanda İsrail ürünlerinin boykot edilmesine destek veren T-marbouta'nın sorumlusu Muhammed Sherim, işletmenin sahiplerinin insanlara yardım etme sorumluluğu bilinciyle 2006'dan beri sürdürdükleri işi ikinci plana atarak yeniden yerinden edilmiş ve okullara yerleştirilmiş insanlara yardım sağlamaya başladığını söyledi.

İlk olarak 150 kişinin barındığı bir okulla yardımlara başladıklarını ve şu anda 3 farklı okula günde 600 öğün yemek sağladıklarını aktaran Sherim, bunu sivil toplum kuruluşları (STK) ve şahısların bağışlarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Sherim, insanların ceplerinde ne varsa getirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Konseptimiz, insanların sadece karınlarını doyurmak değil, keyif alabilecekleri düzgün yemekler sunmak. Her gün sıcak yemek, salata ve ekmek veriyoruz. Böylece besleyici bir öğünü tamamlamış oluyorlar. Önümüzdeki iki hafta için bir menümüz var. Aynı yemeği bir hafta içinde iki kez pişirmiyoruz. Bu insanların onurlu bir şekilde yemek yediklerinden emin oluyoruz."