İsrail ordusunun 4 ayı aşkın süredir sürdürdüğü saldırılarıyla evlerini ve altyapıyı yerle bir etmesi nedeniyle Gazze kentinin kuzeybatısında yer alan Muhaberat Mahallesi'nden Tamir Keskin ve ailesinin tek içme suyu kaynağı, sokakta biriken çamurlu yağmur suları oldu.

Tamir'in oğlu Abdusselam Keskin'in, toprak bir sokakta yerde biriken çamurlu yağmur suyuyla susuzluğunu gidermeye çalışması AA kameralarına yansıdı.

Filistinli Abdusselam, AA muhabirine, İsrail güçlerinin birkaç gün önce çekilmesinin ardından, evlerini kontrol için göç etmek zorunda kaldığı Cibaliya Mülteci Kampı'ndan Muhaberat Mahallesi'ne kadar bir saat yürüdüğünü anlatarak, "Buraya çok yorgun bir şekilde geldik ve İsrail tanklarının evimizi yıktığını gördük." dedi.

Yerde biriken suyu içmesine ilişkin Abdusselam, "Çok susamıştım ve genel olarak şehirdeki su kirli. O yüzden ben de bu yağmur suyu birikintisinden içtim. Yağmur suyu muhtemelen suyu kanalizasyonla karışan kuyulardan elde ettiğimiz sudan daha iyidir." şeklinde konuştu.

Küçük Abdusselam, Cibaliya'daki "Kampa dönebilmek için elimle biraz su içtim, zaten evimiz yıkıldı ve artık burada yaşayamayız." ifadesini kullandı.

Abdusselam'ın yağmur suyu birikintisinden su içmesi tesadüf değil çünkü babası Tamir Abdüsselam, günlerdir yağmur suyunu ailesine temel içme suyu kaynağı haline getirmek için çalışıyor.

Bir bidon tuzlu su için uzun kuyruklar

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda 4 sivil yaşamını yitirdi İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda 4 sivil yaşamını yitirdi

AA muhabirine konuşan 50 yaşındaki Tamir Keskin, "Bu ilk değil, çocuklarımın içebilmesi için biriken yağmur suyunu toprak ve kirden arıtıyorum." dedi.

Suya erişimin zorluğuna dikkati çeken Keskin, "Suyumuz yok ve bir bidon tuzlu su alabilmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyoruz. Yağmur suyunu tercih ediyorum, çünkü kuyulardan aldığımız kanalizasyon suyuyla kirlenmiş sudan daha iyi tadı var." diye konuştu.

Yağmur suyunu arıtma yöntemini ise Keskin, "Yağmur suyunu bir kaba koyuyorum, hanımım ve çocuklarımın içebilmesi için bir bez parçasıyla toprak ve kirden arındırıyorum." şeklinde açıkladı.

Keskin, "Yağmur suyu çadırlarımızı sular altında bıraktı ama çocuklarımın susuzluğunu da giderdi. Hayatta kalmak için çok fazla seçeneğimiz yok ve bugünlerde yağmur suyu susuzluğumuzu gidermek için az olan birkaç seçenekten biri." şeklinde konuştu.

Nüfusu 2,3 milyon olan Gazze Şeridi'nde yerinden edilen yaklaşık 2 milyon Filistinli, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarıyla neden olduğu açlık ve su sıkıntısının yanı sıra, bunların tetiklediği hastalıklarla sağlık hizmeti ve ilacın bulunmadığı bir ortamda mücadele ediyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA), 5 Ocak'ta yapılan açıklamada, içme suyu sıkıntısı ve hastalıkların yayılması nedeniyle Gazze Şeridi'nde çok sayıda kişinin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.

Açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki koşulların "insanlık dışı olduğu ve Gazze halkının hiçbir temel ihtiyaçları olmadan hayatta kalma mücadelesi verdiği" vurgulanmıştı.