İsrail ordusunun ateşkesin ardından 18 Mart sabahı yeniden başlattığı şiddetli saldırılarda, Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin 24 Nisan'da yaptığı açıklamaya göre, 595 çocuk şehit edildi.

Gazze'deki hükümetin medya ofisine göre ise İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sistematik olarak sivilleri hedef aldığı saldırılarda 18 bini aşkın çocuk şehit edildi.

Uluslararası insan hakları örgütleri, Gazze'de yaralanan 110 bin kişiden en az 25 binin çocuk olduğunu aktarırken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze'de 3 ila 4 bin çocuğun bir veya daha fazla uzvunun kesilmek zorunda kaldığını öngörüyor.

Gazze Şeridi, dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar çok sayıda ampute çocuğa ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla yargılanmasına rağmen İsrail, 18 aydır devam ettirdiği saldırıların yanı sıra 57 gündür uyguladığı insani yardım ambargosu ile 9 Mart'ta bölgeye giden elektriği kesmesiyle Gazzeli çocukların yaşadığı felaketi katlanılamaz boyutlara çıkarmış durumda.

İsrail saldırıları, Gazze'yi "ölüm labirentine" çevirdi

UNICEF Filistin Sözcüsü Kazım Ebu Halaf, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve 2 Mart'tan bu yana uyguladığı insani yardım ambargosunun en büyük kurbanlarından Filistinli çocukların durumuna ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

En düşük tahminlerin Gazze'de 15 binin üzerinde çocuğun şehit edildiği yönünde olduğunu vurgulayan Halaf, bunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde her gün ortalama 30 çocuğun İsrail bombardımanlarında şehit olduğu anlamına geldiğini ifade etti.

İsrail'in 41 gün önce ateşkesi bozarak tekrar başlattığı kara ve hava saldırılarına ilişkin Halaf, "Her gün siviller ölüyor, bunların arasında elbette kadınlar da var, ama aynı zamanda çocuklar da var. Çocuklar başlatmadıkları ve durduramadıkları bir savaşın bedelini ödüyorlar." dedi.

İnsani yardım ambargosu ve bölgeye giden elektriği kesme kararının ardından İsrail'in 18 Mart'ta ateşkesi bozarak yeniden başlattığı saldırıların Gazze'yi "ölüm labirentine" çevirdiğini ifade eden Halaf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzeyden güneye doğru giderek ölümden kaçtığınızı düşünüyorsunuz ancak bombardıman sizi güneyde buluyor. Güneyden kuzeye doğru gidiyorsunuz, bombardıman sizi kuzeyde buluyor. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Mevasi bölgesinin her geçen gün biraz daha güvenli olabileceğini düşünüyorsunuz ancak sahadan sivillerin yaşadığı çadırların bombalandığına dair raporlar alıyoruz."

Gazze'de tekrar baş gösteren gıda güvensizliği çocuklar için büyük risk oluşturuyor

İsrail’in 57 gündür insani yardım girişlerini engellemesinin 7 Ekim 2023'ten bu yana görülen en uzun insani yardım ambargosu olduğunu aktaran Halaf, bunun Gazze nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan çocukların üstünde ciddi olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

Halaf, "Gazze'deki Filistinliler için yiyecek girişine ihtiyaç var. Gazze'deki gıda güvenliği şu anda sarsılıyor ve yetersiz beslenme döngüsüne geri dönen çocuklar var. Bu da büyük zorluklardan biri, özellikle iki yaş altı bebekler için." dedi.

İsrail'in insani yardım ambargosunu başlatmasının ardından 9 Mart'ta Gazze'nin Deyr el-Belah kentindeki su arıtma tesisine elektriği kesmesinin içme suyu üretim oranını yüzde 85 düşürdüğünü paylaşan Halaf, bunun bölgedeki 400 bini çocuk, 1 milyon Filistinliyi etkilediğini kaydetti.

Gazze'de tıbbi tahliyeye muhtaç 4 bin çocuk var

İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden neredeyse tümünün tam kapasiteyle hizmet vermekten yoksun bırakıldığını hatırlatan Halaf, sadece 20 civarında hastanenin kısmen faaliyet gösterebildiğini belirtti.

Halaf, insani yardım ambargosunun yarattığı ilaç ve tıbbi ekipman yokluğu nedeniyle Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, en az 4 bin çocuğun aralarında bulunduğu 12 bin civarında Filistinlinin tıbbi tahliyeye muhtaç bırakıldığını belirtti.

Ancak şimdiye kadar yalnızca yaklaşık 2 bin kişinin tedavi için Gazze'den çıkışına izin verildiğini paylaşan Halaf, çıkabilenlerden sadece 689'unun çocuk yaralı ve hasta olduğunu aktardı.

Halaf, "Bir noktada Gazze'de doktorlar, kimin tedavi edileceği veya edilmeyeceği konusunda zor bir karar vermek zorunda kalıyor." dedi.

İsrail güçleri, Tulkerim kenti ve kampındaki saldırılarına 90 günü aşkın süredir devam ediyor İsrail güçleri, Tulkerim kenti ve kampındaki saldırılarına 90 günü aşkın süredir devam ediyor

Gazze Şeridi’nde pek çok hasta ve yaralı çocuğun İsrail'in engellemesi nedeniyle tahliye bekleyişini sürdürürken hayata gözlerini yumduğunu kaydeden Halaf, kanser hastası "İslam" isimli bir çocuğun tahliyesi için 6 ayrı teşebbüste bulunulduğunu ancak çıkışına izin verilmediğini için yaşamını yitirdiğini kaydetti.