Hollanda Dışişleri Bakanlığında görevli Angelique Eijpe ve Berber van der Woude, hükümetlerinin İsrail'e desteğini ve Filistin'deki ihlallere sessiz kalmasını protesto ederek istifa etti.

İki diplomat da Bakanlık'taki üst düzey yetkililerin Filistin'deki durumun vahametini görmezden geldiğini belirtti.

Alman üniversiteleri Filistin'e destek eylemlerine emsalsiz gerekçelerle engel oluyor Alman üniversiteleri Filistin'e destek eylemlerine emsalsiz gerekçelerle engel oluyor

Hollanda hükümetinin İsrail’e destek politikasına tepki göstererek istifa eden Eijpe ve Van der Woude, istifa sürecini AA muhabirine anlattı.

"Soykırım niyeti var, bunu 'meşru müdafaa' olarak niteleyen bir bakanlıkta çalışamazdım"

Bakanlığın Araştırma Programı Koordinatörü olarak görev yapan Eijpe, 21 yıllık kariyerini 7 Ekim 2023 sonrasında yaşanan soykırım ve buna destek verilmesi üzerine kasım ayında sonlandırdığını söyledi.

Eijpe, “Başlarda, hükümetin politikasında bir değişiklik olacağını umuyordum ama pek olmadı. İstifa etme konusunda şüphelerim vardı. Ben ailemin geçimini sağlayan kişiyim. 21 yıl boyunca diplomatik hizmetlerde çalıştım. Bu yüzden istifa etmek kolay bir karar değildi.” dedi.

İsrail hükümetinin soykırım niyetini Dışişleri Bakanı'na iletmeye çalıştığını ancak karşılık bulamadığını söyleyen Eijpe, "El-Şifa Hastanesinde insanlar kaçmak zorunda kaldığı için gözetimsiz bırakılan bebekler vardı. Prematüre doğmuşlardı ve yataklarında ölü bulundular çünkü bakacak kimse yoktu, elektrikler kesilmişti. İşte bu benim için bir karar anı oldu ve 'Tamam, bu kadar yeter' dememi sağladı." diye konuştu.

Eijpe, Hollanda hükümetinin, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerini "meşru müdafaa" altında desteklemesini eleştirerek "Hükümetim hala yaşananları 'meşru müdafaa' olarak nitelendirirken açık bir soykırım niyeti vardı. Bunu 'meşru müdafaa' olarak niteleyen bir bakanlıkta çalışamazdım." ifadesini kullandı.

"En iyi belgelenmiş soykırım"

Angelique Eijpe, "Bu, insanlık tarihinin en iyi belgelenmiş soykırımı. İsrail yabancı gazetecileri içeri almasa da sosyal medya sayesinde her gün canlı yayınlanıyor. Batılı hükümetlerin suç ortaklığı ise çok belirgin." dedi.

İstifa etmeden önce Bakanlık'ta 400 memurun hükümetin politika çizgisinden duydukları endişeyi dile getiren bir mektup imzaladığını aktaran Eijpe, "Bakanlık'ta yüksek düzeyde bir muhalefet var. Bir yıl önce kurumda yapılan ırkçılık araştırmasında, Gazze politikasında ırkçılığın yansımalarını gördük.

Gözlerinizi kapatıp Gazze'deki Filistinlilerin yerinde Yahudi İsraillilerin, İsraillilerin yerinde de Filistinlilerin olduğunu hayal edin. Eminim ki politika çizgisi çok farklı olurdu." diye konuştu.

Eijpe, "Burada bir ırkçılık unsuru var ama bunu konuşmak çok zor. Çünkü hemen 'biz ırkçı değiliz, biz ırkçı bir ülke değiliz' gibi refleksler ortaya çıkıyor. Ancak bu, er ya da geç kabul edilmesi ve ele alınması gereken bir gerçek." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Islamist Agenda