Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Merkez Konseyi, Gazze'de yaşanan çatışmalara dair acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunarak, bu durumun küresel toplum için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Konsey, işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukukun önemine dikkat çekti.
Belçika'da düzenlenen oturuma katılan delegeler, Birleşmiş Milletler'e Filistin Devleti'ni BM'nin tam üyesi olarak tanıma çağrısında bulundu. Ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) Filistin'e BM'nin resmi tanıması gerçekleşene kadar tam üyelik verilmesi talebinde bulunuldu.
Konsey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı Kararı, BM Şartı'nın 2. Maddesi ve 1973 tarihli 338 sayılı Kararına uygun olarak İsrail işgal güçlerinin 1967'den bu yana işgal edilen tüm Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Orta Doğu'da adil bir barış arayışında olan katılımcılar, iki devletli çözümü destekleyerek, Filistinlilerin başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmalarını savundu. Ayrıca, 1967'de işgal edilen Filistin topraklarındaki tüm İsrail yerleşimlerinin kaldırılmasını talep ettiler.
Konsey üyeleri, acil bir insani yardım fonunun kurulmasını ve insani yardımın ulaştırılması için uygun koşulların yaratılmasını çağrısında bulundu. Bu bağlamda, ILO'nun üç aşamalı müdahale programı onaylandı.
Ayrıca hükümetler, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) programlarını finanse etmeye çağrıldı. Bu kapsamda, yatırım, işbirliği ve eğitimi içeren sürekli ve sağlam bir destek planının önemi vurgulandı.
Öte yandan, Tel Aviv'den gelen açıklamada, artan ateşkes çağrılarının reddedildiği ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ın ortadan kaldırılana ve tüm rehinelerin serbest bırakılana kadar savaşın devam edeceğini belirttiği kaydedildi.