İslam Dünyası

Libya Ulusal Ordusu: Ülkenin güneyine yönelik operasyon için zaman çizelgesi yok

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Genel Komutanı Halife Hafter’in Sözcüsü Albay Ahmed Mismari, yaptığı açıklamada, şu anda ülkenin güney sınırlarında yürütülen askeri operasyon için belirli bir zaman çizelgesinin bulunmadığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Londra merkezli Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre Mismari, AWP’ye herhangi bir ‘askeri, terörist veya güvenlik oluşumunun gelecekte ülke topraklarını tehdit etmesini’ önlemek amacıyla Libya güçlerinin önümüzdeki dönemde sınırlarda bulunacağını belirtti.

LUO Sözcüsü söz konusu askeri operasyonun Ordu Genel Komutanlığı tarafından ‘başka herhangi bir ülke ile bağlantılı olmaksızın’ yürütüldüğünü bildirdi.

Sözcü, ülkenin güneybatısındaki yerlerinden edilmiş kişilerin varlığını yalanlayarak, bu kişilerin ‘yasadışı göçmenler olduğunu ve ülkelerine geri dönmeleri için çalışmaların devam ettiğini’ belirtti.

Mismari daha önce Libya’nın Al-Masar televizyonuna yaptığı açıklamada, ordu güçlerinin ‘yabancı çetelerin saklandığı’ geniş sınır bölgesinde ‘çetin’ bir savaşa girdiğini söyledi. Askeri operasyonun ‘Libya’nın herhangi bir bileşenini hedef almadığını’ vurguladı.

Mismari, ordunun ülkenin güneyindeki askeri operasyonunun Nijer ve Çad gibi komşu ülkelerdeki güvenlik durumunun yansımalarını sınırlamanın yanı sıra yabancı varlığı ve güneyin yabancı çetelerden ve güvenlik tehditlerinden temizlenmesini de hedeflediğini belirtti.

Mismari, güneydeki askeri operasyonlarla ilgili olarak Ulusal Birlik Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon sağlandığını reddetti. Ancak, ülkenin yakında askeri ve güvenlik kurumlarının birleşmesine tanık olacağı yönündeki umudunu da dile getirdi.

Mismari, batı bölgesindeki yetkililerin, sahil güvenliğin göçmen akışını önleme imkanlarını güçlendirmeye odaklandığını ve ülkenin güney sınırlarının korunmasını ‘göz ardı ettiğini’ söyledi.

Sözcü Bingazi merkezli Libya Al Hadath TV kanalına yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki askeri operasyonda şu ana kadar herhangi bir kayıp yaşanmadığını belirtti.

Mismari, askeri operasyonun zamanlamasının Çad, Nijer ve Sudan gibi komşu ülkelerdeki ‘güvenlik durumunun yansımalarını azaltmak üzere son derece uygun’ olduğunu vurguladı.

Ayrıca yakalanan yabancı suç çetesi üyelerinin ülkelerine iade edileceğini belirtti.

LUO 25 Ağustos’ta, güney sınırını güvence altına almak için ‘geniş çaplı, kararlı ve hedefli’ bir askeri operasyon başlatılacağını duyurmuştu.

Şarku’l Avsat