Dünya

Psikiyatrist Awaad: Gazze'de yaşananlar, travma şeklinde uzaktakileri de etkiledi

ABD Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinden Klinik Psikiyatri Profesörü Awaad, Gazze'dekiler için yaşadıkları soykırımın etkisinin nesiller boyu süreceğini belirtti.

ABD'li psikiyatrist, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) soykırımla yargılanan İsrail'in Gazze'deki saldırılarının, Filistinlilerin dışında dünya halklarına olan travmatik etkisi üzerine AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Aynı zamanda Stanford Müslüman Ruh Sağlığı ve İslam Psikolojisi Laboratuvarı Direktörü olan Awaad, İsrail'in devam eden saldırılarının travmatik etkisi konusunda, öncelikle bunu fiilen yaşayan Filistinliler ile uzaktan tanık olanların durumunu ayırt etmek gerektiğini söyledi.

Dünyadaki insanların telefon, bilgisiyar ve tablet gibi cihazlarla Gazze'deki korkunç görüntüleri artık avuçlarının içinde izlediğine dikkati çeken Awaad, "Kelimenin tam anlamıyla gözlerinizin önünde soykırımın gerçekleştiğini gördüğünüz bir zaman. Daha önce hiç bu kadar olmadı." diye konuştu.

Awaad, üniversitedeki çalışmalarının dışında Müslüman toplumuna yönelik "Maristan" adlı kar amacı gütmeyen psikolojik destek merkezi açtıklarını belirterek, "Ailevi, eğitim ve iş sorunlarına rağmen, bu kliniğe gelen tek bir kişi yok ki Filistin'den bahsetmesin." dedi.

Müslüman toplum üyelerinin Filistin'de olup bitenlerden travmatik şekilde etkilendiğini vurgulayan Awaad, "Başlarına gelen bir şeyle kişisel düzeyde başa çıkmaya çalışsalar bile, aynı zamanda daha geniş ümmet düzeyinde, bir nevi Filistin'deki kardeşleriyle bağlantılı, sonu olmayan ve baş edilmesi neredeyse imkansız görünen bir şeyle başa çıkmaya çalışıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Awaad, Filistinlilerin İsrail'in aralıksız süren saldırıları karşısında yaşadıkları için de "Buradan benim onlar için yorum yapmam çok zor." ifadesini kullandı.

Bu konuda kuşaklar arası travmanın etkisini anlamanın önemine dikkati çeken Awaad, şunları kaydetti:

"Bir kişi yaşamı boyunca bir travma yaşadığında, gerçek şu ki, bu travmayı mikroskobik DNA düzeyinde bile bir nesilden diğerine aktaracaktır. Buna müdahil olunması, travmanın aktarımının devam etmesini durdurmak için her türlü tedavi ve desteğin olması gerekir. (Gazze'de) Yıkım ve ölümün boyutu konusunda gördüğümüz gerçekler, buna müdahale edilse bile, iyileşmesi nesiller alacak. Bir de müdahale edilmediğini hayal edin. Dolayısıyla yaşamın yiyecek, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarına ek olarak zihinsel sağlık ile destek ihtiyacının tanınması ve bunların iyileşmek için temel gereksinimlerin bir parçası olması gerekir."