Fransa'nın Batı Afrika'daki askeri varlığı, sömürge tarihine dayanıyor.
Aralarında Nijer, Çad ve Gabon gibi birçok Afrika ülkesi 1960'lı yıllarda bağımsızlığına kavuşarak Fransız vesayetinden kurtulsa da, Paris hükümeti, bu ülkelerdeki askeri varlığını çeşitli işbirlikleri aracılığıyla yakın zamana kadar sürdürdü.
Fransa'nın Afrika kıtasında 1970'de 20 bin askeri bulunurken, bu sayı 2022'de 6 bine geriledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un göreve geldiği 2017 yılından bu yana ise Paris hükümeti ve Afrika ülkeleri arasında farklı krizler yaşandı ve Fransa'nın kıtadaki askeri varlığında azalmaya gidildi.
Mali, 2022'de Fransa ile savunma alanındaki işbirliği anlaşmalarını feshetti. Fransa ise Mali'nin tek taraflı fesih kararını "gayri meşru" olarak nitelendirse de, Ağustos 2022'ye kadar bu ülkedeki askerlerini çekti.
Burkina Faso, yaklaşık 1 yıl sonra, Ocak 2023'te, Fransa ile arasındaki askeri işbirliğini feshederek Fransız askerlerinin ülkesinden gitmesini talep etti. 400 Fransız askeri, Şubat 2023'te bu ülkeyi terk etti.
Fransa'nın askeri gücünü çektiği diğer ülke de Nijer oldu. Nijer, Ağustos 2023'te Paris ile askeri işbirliğini sonlandırırken, Fransa, bu ülkedeki yaklaşık 1500 askerini aynı yılın Aralık ayına kadar çekti.
Bunun yanı sıra Fransa, Cibuti dışında birçok Afrika kıtasındaki askeri varlığında değişikliğe gitmeyi planlıyor.
Çad hükümeti, 28 Kasım'da Fransa ile imzalanan savunma sanayisi ve güvenlik alanındaki işbirliğini iptal etme kararını duyurdu. Çad makamları, ülkede bulunan 1000 Fransız askerinin çekilme sürecinin 31 Ocak 2025'e kadar tamamlanmasını isterken, Fransız savaş uçakları ve birlikleri Aralık ayında ülkeyi terk etmeye başladı.
Çad Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno, yılbaşında, Fransız askeri birliklerinin 31 Ocak'a kadar ülkeden tamamen çekileceğini açıkladı.
Son olarak Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, yılbaşı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bağımsız bir ülkede yabancı birliklerin olmaması gerektiğini ifade ederek, "2025'te ülkede bütün yabancı askeri varlıkların sonlandırılması için doktrin hazırlama talimatı verdiğini" açıkladı.
Ayrıca Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara da yeni yıl konuşmasında ülkedeki Fransız askeri üssünün bu ay içinde Fildişi Sahili'ne teslim edileceğini duyurdu.
Fransa’da muhalefetin önde gelen isimlerinden aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ülkesinin Afrika ülkelerindeki askeri varlıklarını sonlandırmasına ilişkin yaptığı X paylaşımında, Fransa'nın sömürgeci tarihinden uzaklaşarak, Afrika halkları ile başka bir ilişki geliştirme zamanının geldiğini vurguladı.
Öte yandan Fransa, 1500 asker bulundurduğu Cibuti'de varlığını sürdürmeyi planlıyor. Macron, 20 Aralık'ta ziyarette bulunduğu Cibuti'deki Fransız askeri üssünde, bu üssün, ülkesinin çeşitli misyonları için yeniden "bir projeksiyon noktası" olarak tanımlanmasını istediğini belirtti.