Sudanlı film yapımcısı ve araştırmacı gazeteci Amcad el-Nur, AA muhabirine, kullandığı dil sayesinde sansürden kaçtığını ve çalışmalarının milyonlarca kişiye ulaşabildiğini anlattı.

Sudan'da üniversite okuduğunu ve gazetecilik alanında yüksek lisans yapmak için Londra’ya gittiğini söyleyen Al Nour, şu anda sunucu ve yazar olarak Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera’de çalıştığını belirtti.

Al Nour, yaklaşık 2 senedir Türkiye’de ikamet ettiğini ve viral videolarını burada çektiğini anlatarak, içerik üretmeye Türkiye’de devam edeceğini dile getirdi.

Filistin hakkında videolar çekmeye 2009’da başladığını ifade eden Al Nour, şunları söyledi:

Al Nour, geçmişte sosyal medyada Filistin meselesi çok fazla dile getirilmediği için içeriklerini bu konuda çekmenin aklına geldiğini vurgulayarak, kendisini oradaki acıları anlatmak için sorumlu hissettiğini kaydetti.

İçeriklerini daha fazla insana ulaşması için İngilizce çektiğini anlatan Al Nour, “İngilizce konuşabildiğim için böyle bir sorumluluğumun olduğunu hissettim. Dış dünyanın neler yaşadığımızı bilmesini sağlamak gibi bir sorumluluğum var.” dedi.

Videolarının her zaman iğneleyici olduğunun bilgisini veren Al Nour, “ABD ve İngiltere’deki popüler kültürün diliyle konuşmanın bir yolunu buluyorum. Eğlenceli içerik çektiğim için bana saldırmadan önce kendilerini beni dinlerken buluyorlar.” ifadelerini kullandı.

Filistinliler karınlarını doyurmak için çöplükten yiyecek topluyor Filistinliler karınlarını doyurmak için çöplükten yiyecek topluyor

“Son 7 ayda her şey değişti. Genç ve ergenlerin gerçekleri görmesi beni çok mutlu ediyor. İnsanların Filistinlilere bakış açılarının değiştiğini görüyorsunuz. Doğru içerik ürettiğimiz için insanlar gerçeklere şahit oldular. Videolarım Arapça ya da İngilizce olduğu için genellikle Türk izleyicim çok yoktu ama son 2 videomla Türklerin de çok fazla ilgisini çekmeye başladım. Arapça veya İngilizce bile bilmeyen Türklerden aldığım tepkiden gerçekten keyif alıyorum.”

Al Nour, İsrail’in Gazze'ye saldırılarıyla medyayı da kontrol etmeye çalıştığını dile getirerek, “Biliyorsunuz Al Jazeera'nın Filistin ve İsrail’deki ofislerini kapattılar, oradan haber bile yapamıyorlar.” dedi.

Sosyal medya platformlarının da İsrail’in baskılarına boyun eğdiğini ifade eden Al Nour, sosyal medyada Gazze ya da Filistin kelimesinin bile sansürlendiğini aktardı.

Al Nour, Gazze ve Filistin paylaşımlarının sosyal medyadan büyük oranda kaldırıldığını bildirerek, “Bu kelimeleri kullanamadığımız için o ifadeleri değiştirerek kullanıyoruz. Bu sansürden kaçmak için yeni yollar bulmak zorundayız.” diye konuştu.

Sosyal medya platformlarının videolarını tespit edemediğini kaydeden Al Nour, bunun için farklı yöntemler geliştirdiğini vurguladı.

Editör: Islamist Agenda