Suriye İnsan Hakları (SNHR), Suriye'de yaşanan trajik kimyasal saldırılar üzerine dikkat çeken bir rapor yayımladı. 23 Aralık 2012'den 30 Kasım 2023'e kadar Suriye'de gerçekleşen 222 kimyasal silah saldırısının detaylarını içeren bu raporda, 1514 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu saldırıların büyük çoğunluğunun, tam olarak 217'sinin, Suriye rejimi güçleri tarafından düzenlenirken, 5 saldırının ise terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor.
Raporda, saldırılarda hayatlarını kaybeden sivillerin 214'ünün çocuğu, 262'sinin kadın olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yaklaşık 12 bin kişiye bu saldırılarda yaralandığı aktarılıyor. SNHR, Beşşar Esed rejiminin bu saldırılardan sorumlu tutulması ve uluslararası yargının ortadan kaldırılması talep edildi.
Özellikle 21 Ağustos 2013'teki Doğu Guta ve 7 Nisan 2018'deki Duma saldırıları gibi öne çıkan vakalar, dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetoları, Esed rejiminin uluslararası yargı önüne çıkmasını engelledi.
Suriye'nin halihazırda kimyasal silahlara sahip olduğu ve yeni depolama tesislerinin inşa ettiği bölgede ciddi endişelerin yer aldığı vurgulanan raporda, BM Güvenlik Konseyi'nin, BM Şartı'nın 7. maddesine göre çalıştırılması ve gerekli adımların atılması talep ediliyor. Bu durum, insan hakları savunucularını derinden endişelendiriyor.