Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması, Gazze Şeridi'ne yönelik 15 aydan fazla süren yıkıcı savaşı sonlandırdığı gibi uzun yıllardan beri İsrail hapishanelerinde tutulan yüzlerce Filistinlinin özgürlüğüne kavuşmasına da imkan sağladı.
Esir takası kapsamında şu ana kadar İsrail hapishanelerindeki 583 Filistinli esir ile Gazze'deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakıldı.
Esir takasının cumartesi günü yapılan dördüncü turu kapsamında özgürlüğüne kavuşan Filistinliler arasında 2017 yılından beri İsrail hapishanesinde tutulan çalışanı Murteca da vardı.
Evli ve 4 çocuk babası olan 47 yaşındaki Muhammed Murteca, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
Asılsız suçlamalarla gözaltına alındığını ve 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyleyen Murteca, İsrail hapishanelerinde 8 yıl tutulduktan sonra esir takası kapsamında 2 gün önce özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.
"Hapishaneden çıkınca yeniden doğduğunu fark ediyorsun"
Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılardan sonra sağlanan ateşkes ve esir takası çerçevesinde serbest kaldığına işaret eden Murteca, "Doğrusu daha önce basında çok çalıştım ve olaya sürekli fotoğrafın dışından bakıyordum. Filistin halkı, Filistin davası, insani yardım ve hükümete destek gibi konular. Bugün ise fotoğrafın içindeyim ve Filistinli esirlerden biriyim." dedi.
Murteca, yıllar sonra İsrail hapishanelerinden çıkmanın sevincini şu sözlerle aktardı:
"Açıkçası yeniden doğmaktır bu. Hapishaneden çıkınca yeniden doğduğunu fark ediyorsun. Bu, yaşamadan kimseye anlatamayacağın bir sevinçtir."
İsrail hapishanelerinde geçirdiği yılların gerçekten çok katı ve zor olduğuna dikkati çeken Murteca, kendisinin 8 yıl sonra özgürlüğüne kavuştuğunu ancak müebbet hapis cezasıyla 30 veya 40 yıldır İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin de serbest bırakıldığını, asıl onların yeniden doğmuş gibi sevindiklerini aktardı.
7 Ekim'den sonra hapishanelerdeki şartlar da değişti
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten sonra hapishanelerdeki şartların da değiştiğini anlatan Murteca, "Savaştan sonra açlık, hastalıklar, ilaç kısıtlamaları ve psikolojik baskı gibi gerçekten çok zor şartlar vardı. Savaş şartlarında ailenle ilgili bilgi alamıyordun. " dedi.
Hapishanede daha önce kısıtlı da olsa beslenme ihtiyaçlarını görebildikleri ancak 7 Ekim'in ardından bunun değiştiğini yineleyen Murteca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Savaştan sonra yiyecek engellendi, ilaç engellendi, namaz yasaklandı, Kur'an-ı Kerim okumak yasaklandı. Ayrıca 'ailen öldürüldü, evin yerle bir oldu' şeklinde psikolojik olarak seni yıkan haberler veriliyordu."
Murteca, İsrail hapishanelerinde kesinlikle “insan hakları diye bir şeyin olmadığını” kaydetti.