İsrail, Hamas'ı yok etme hedefi doğrultusunda Gazze Şeridi'ni boydan boya vururken, çatışmalar yardım konvoylarının hareket etmesini ve açlık çeken insanlara ulaşmasını neredeyse imkânsız hale getirdi.

Lübnan Başbakanı Mikati, BMGK'den "İsrail'e karşı caydırıcı tutum sergilemesini" istedi Lübnan Başbakanı Mikati, BMGK'den "İsrail'e karşı caydırıcı tutum sergilemesini" istedi

BM insani yardım ofisi OCHA Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı tahmin edilen Mısır sınırına yakın Refah bölgesinde sınırlı yardım dağıtımının yapıldığını söyledi.

"Gazze Şeridi'nin geri kalanında, çatışmaların yoğunluğu ve ana yollardaki hareket kısıtlamaları nedeniyle yardım dağıtımı neredeyse durmuş durumda" dedi.

"Yardım mı? Ne yardımı? Duyuyoruz ama görmüyoruz," diyen 55 yaşındaki Abdülaziz Muhammed, Gazze'den göç etmek zorunda kalmış ve ailesi ve üç kişiyle birlikte toplamda yaklaşık 30 kişi daha güneyde yaşayan arkadaşlarının evinde barınıyor.

Muhammed, "Eskiden büyük bir evim, yiyecek dolu iki buzdolabım ve elektriğim vardı. İki aydır süren bu savaştan sonra birkaç somun ekmek için yalvarıyorum" dedi.

"Bu bir açlık savaşı. Onlar (İsrail) bizi evlerimizden zorla çıkardılar, evlerimizi ve işyerlerimizi yıktılar ve bizi ya bombaları altında öleceğimiz ya da açlıktan öleceğimiz güneye sürdüler."

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada aç insanların yardım kamyonlarını durdurarak yiyecek alıp hemen yediğini söyledi.

Savaşın ilk aşamasında İsrail'in askeri saldırısının en ağır yükünü taşıyan kuzey Gazze'de, 7 Ekim ile 24 Kasım'da ateşkesin başlaması arasında yoğun çatışmalar yeniden başladı ve 1 Aralık'ta ateşkesin sona ermesinden bu yana neredeyse hiç yardım ulaşmadı.

Kuzeydeki Jabalia'dan gazeteci Yusuf Fares, un gibi temel gıda maddelerini bulmanın artık çok zor olduğunu ve fiyatların savaş öncesine kıyasla 50 ila 100 kat arttığını söyledi.

Kuzey kesimi

Fares'in Facebook'ta paylaşımında: "Bu sabah bir somun ekmek aramaya çıktım ama bulamadım. Markette kalan tek şey çocuklar için şeker ve fiyatı 50 kat artmış birkaç kutu fasulye" diye yazdı.

"Artık Jabalia'dayım. Burada insanlar açlıktan ölüyor. Bu sabah bir somun ekmek aradım ama hiçbir şey bulamadım. Gazzeli birinin, yanına göç etmek zorunda kalan yüzlerce aile üyesini doyurabilmek için bir eşek kestiğini gördüm. Bir çuval unun fiyatı 1.000 şekel. Katliamlar devam ediyor, bombalanan her ev mezarlığa dönüşüyor, yaralanan herkes ölene kadar kan içinde kalıyor, sağlık hizmeti yok, ambulans yok, sivil savunma aracı yok." dedi.

Tüm yardım kamyonları Gazze'ye Mısır'la olan Refah sınır kapısından giriyor, ancak önce İsrail tarafından denetlenmeleri gerekiyor. Teslimatların başladığı 20 Ekim'den bu yana İsrail ile Mısır arasındaki Nitzana sınır kapısında yapılan denetimler, kamyonları Refah'tan Nitzana'ya gidip gelmeye zorlayarak tıkanıklıklara yol açıyor.

Çarşamba gününden bu yana İsrail bir başka noktada, İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom geçişinde ek denetimlere başladı ve yardım yetkilileri bunun tıkanıklıkları azaltacağını söyledi.

Islamist Agenda

Editör: Meryem Elif Polat