Hayatı
Şeyh Ahmed Yasin, 1936'da artık var olmayan bir Filistin köyü olan el-Cevra'da doğdu. 1948 yılında Filistin'in siyonist güçler tarafından işgal edilmesinin ardından doğduğu yer, diğer yaklaşık 500 Filistin kasabası ve köyüyle birlikte buldozerlerle yıkıldı.
1948'de Siyonistler Filistin'in büyük bir bölümünü işgal edince ailesiyle birlikte Gazze'ye yerleşen Yasin, 1952'de ilköğrenimini Gazze'deki İmam Şafii Okulu'nda tamamladı. Lise eğitimini 1958 yılında Filistin Lisesi'nde tamamlayan Yasin, hayatının bu döneminde ve daha sonraki dönemlerinde birçok önemli ana tanık oldu. Bütün bu olaylar onun üzerinde önemli bir etki yaratmıştır.
Gençlik yıllarında Ahmed Yasin, ailesi ve on binlerce Filistinliye direnişle eşanlamlı hale gelen Gazze Şeridi'ne kadar eşlik etti.
Ahmed Yasin, 1952 yazında, bir spor aktivitesi sırasında başının üzerine düşerek boynundaki kırık nedeniyle tüm vücudu felç oldu. 12 yaşında aldığı bu yaralanma ile ömür boyu tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı.
Yasin, felç olmasına rağmen 1959'da Gazze'den Mısır'a gitti ve bir yıl Ayn Şems Üniversitesi'nde eğitim aldı. Maddi yetersizlikler sebebiyle akademik kariyerini yarıda kesmek zorunda kalarak Gazze'ye döndü.
Yasin, Mısır'da geçirdiği sürede Müslüman Kardeşler'den (İhvan) ilham alarak yıllar sonra İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kuracaktı. Eve döndüğünde, Arapça ve İslami ilimler öğretmeni olarak çalıştı ve şeridin en saygın vaizlerinden biri olarak ün kazandı.
1967'de tüm Filistin'in siyonistler tarafından işgal edilmesinin ardından Şeyh Ahmed Yasin, kamuoyunun bilinçlenmesinde önemli bir rol oynadı. Gazze'de İslam Merkezi'ni kurduktan sonra bütün Filistin'de tanınmaya ve adı duyulmaya başlandı. Bu durumdan işgal yönetimi son derece rahatsızdı. Bu sebeple defalarca karakola çağırıldı.
1983 yılında İsrail işgal güçleri tarafından Gazze'de tutuklandı ve yasadışı örgüt kurmak ve silah bulundurmak iddiasıyla 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ahmed Yasin'le birlikte birçok arkadaşı "sözde İsrail devletini yıkıp yerine İslam devleti kurmak" ile suçlanıyordu. Yasin, tutuklandıktan 11 ay sonra Filistinliler ve işgalciler arasında gerçekleşen esir mübadelesinde serbest bırakıldı. 1987'de HAMAS'ı kuran Yasin'in yaklaşık 5 yıl süren özgürlüğü 1989 yılında sona erdi.
11 çocuk babası Ahmed Yasin 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Onunla birlikte iki oğlu felçli babalarına yardım etmek için 8 yıl gönüllü olarak hücrede kaldı.
Şeyh Yasin, siyonist yargıçlar tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra işgalciler, Ahmed Yasin'in serbest bırakılmasına rağmen özerklik anlaşmalarını kabul etmesine izin verilmesini talep ettiler. Bunun üzerine Şeyh Yasin, "Beni artık karpuz yememek şartıyla salsanız da kabul etmeyeceğim. Madem işgal rejimini kabul etmiyorum, şartlarını nasıl kabul edeceğim," dedi.
Mahkemece serbest bırakılan Şeyh Yasin, 15 ayrı suçtan yargılandı. Şeyh Yasin onurlu bir duruş sergiledi ve mahkemeye, "Bu mahkeme işgalciler tarafından kurulduğu için bu mahkemenin beni hukuka uygun olarak yargılama hak ve yetkisi yoktur, bu nedenle tamamen gayrimeşru ve yasa dışıdır," dedi.
1997'de İsrail ile Ürdün Kralı Hüseyin arasında yapılan bir anlaşmanın ardından serbest bırakılan Yasin'in sağlığı kötüleşti. Hapishanede sağ gözünü kaybetmiş, solunum yolu hastalıkları ve işitme kaybı yaşamıştı. Tedavi görmek için Ürdün'ün başkenti Amman'a getirildi. Şeyh Yasin'in serbest bırakılmasına rağmen işgal rejimi yaptığı çalışmalardan rahatsız oldu. Bu nedenle işgal rejimi tarafından sıkı denetim altına alındı. Kendisine birçok suikast girişiminde bulunuldu
İsrail Başbakanı Ariel Şaron hükümeti açıkça Şeyh Yasin'in öldürülmesi çağrısında bulunmuştu.
Eylül 2000'de başlayan ikinci ayaklanma (el Aksa İntifadası) sırasında Yasin, İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'ten çekilmesi ve Filistinli aktivistlere yönelik suikastlara son vermesi şartıyla İsrail'e birkaç ateşkes girişimi önerdi.
Filistin halkının işgale direnme hakkını güçlü bir şekilde savundu ve Filistin Yönetimini İsrail ile ilişkilerinde silahlı direniş seçeneğini dikkate almadığı için sık sık eleştirdi.
6 Eylül 2003'te İsrail'e ait bir f-16 uçağı Gazze kentine çok sayıda füze attı. Hasta direniş lideri Yasin, bu saldırıdan hafif yaralanarak kurtuldu.
Şehit Edilmesi
Şeyh Ahmed Yasin tekerlekli sandalyede felçli bir adamdı. Ancak işgalci siyonistler buna rağmen kararlılıkla direnişi sürekli teşvik ettiği Yasin'in varlığına tahammül edemediler. 22 Mart 2004 sabahı Gazze Camisinde Şeyh Yasin'i tekerlekli sandalyesinde namaz kılarken hava saldırısıyla şehit ettiler.
Ahmd Yasin, Müslüman Kardeşler tarafından yetiştirilmiş bir liderdi. İhvan eğitim sisteminde ezberlenmiş ve özümsenmiş en temel ilkelerden biri de "Allah yolunda şehit olmak en büyük arzudur" ilkesidir.
Yasin'in şehadetine tanıklık eden bir taksi şoförü gördüklerini, "Tekerlekli sandalyesi bükülmüştü. Yanında üç kişi daha kanlar içerisinde yerde yatıyordu," şeklinde ifade etmişti.
Saldırı, İsrail helikopterleri tarafından gerçekleştirildi. İşgal rejiminin işlediği cinayet dünya çapında tepkilere yol açtı.
Şeyh Ahmed Yasin geride binlerce Filistinli çocuk, kadın, yaşlı ve erkek direnişçi bıraktı. Onun şu sözleri ise hafızalara kazındı:
“Öldürülürsem benim gibi bin kişi doğar."