Lübnan, bu hafta içinde İran’ın sivil uçakları kullanarak Hizbullah’a para kaçırdığı yönündeki İsrail suçlamaları sonrası bir İran yolcu uçağının ülkeye inişini engellemişti. Bunun üzerine İran, Lübnanlı hacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak olan Orta Doğu Havayolları’na ait iki uçağın inişine izin vermedi.
İsrail’in Tehdidi ve İran’ın Tepkisi
İran, İsrail’in Lübnan’a yolcu taşıyan bir İran uçağını tehdit ettiğini ve bu yüzden uçuşların aksadığını savundu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail’in yolcu uçaklarına yönelik tehditlerini uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi ve uluslararası havacılık kurumlarını İsrail’in sivil havacılığa yönelik tehditlerine karşı harekete geçmeye çağırdı.
Öte yandan, İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, İran’ın Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın sivil uçakları kullanarak Beyrut’a para kaçırdığını iddia etti. Adraee, İsrail’in Hizbullah’ın silahlanmasına izin vermeyeceğini ve bu tür tehditleri önlemek için gerekli tüm adımları atacağını belirtti.
Lübnan ve Hizbullah yetkilileri ise İsrail’in suçlamalarını reddetti ve Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’nın Hizbullah’a silah sevkiyatında kullanıldığı iddialarını yalanladı.
İran’ın Misillemesi ve Lübnanlı Yolcuların Mağduriyeti
Lübnan’ın İran uçağını engellemesinin ardından, Lübnan hükümeti İran’da mahsur kalan vatandaşlarını geri getirmek için Orta Doğu Havayolları’na ait iki uçak gönderdi. Ancak İran, bu uçakların inişine izin vermedi.
İran’ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amani, Lübnan uçaklarının inişine yalnızca İran uçuşlarına Beyrut’a inme izni verilirse izin verileceğini açıkladı.
Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Rece ise, İranlı mevkidaşıyla sorunun çözümü için görüşmeler yaptığını belirtti. Hizbullah Milletvekili İbrahim Musevi, Beyrut hükümetine, ülkenin egemenliğini koruyacak önlemler alma çağrısında bulundu.
Bu gerilimin ardından, Hizbullah destekçileri Beyrut Havalimanı çevresinde protestolar düzenledi. Daha önce de, 3 Ocak’ta Lübnan makamlarının Beyrut’a inen bir İran uçağını sıkı güvenlik kontrolüne tabi tutması, Hizbullah destekçilerinin tepkisini çekmiş ve havalimanı çevresinde gösteriler düzenlenmişti.
Lübnan, Eylül 2024’te de İsrail’in tehditleri nedeniyle bir İran uçağının hava sahasına girişine izin vermemişti. İsrail, o dönem Beyrut hava kontrol kulelerini İran uçağının inişine izin verilmesi halinde güç kullanacağı konusunda uyarmıştı.