Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil'e bağlı Es-Semu beldesinde, Ahmed ve Fethi İsmail Ferhud Ebu el-Kiyan isimli Filistinli kardeşlerin yaşadığı 2 ev, İsrail askerlerince yıkıldı. Görgü tanıkları, evlerden birinin tek katlı 140 metrekare, ikincisinin de iki katlı 320 metrekare olup meskun yapılar olduğunu aklardı.
İsrail ordusu Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'un Teavun bölgesinde "ruhsatsız" inşa edildiği iddiasıyla 2 evi yıktı.
Filistin haber ajansı WAFA, Teavun'daki 2 evin, İkinci Oslo Anlaşması'na göre Batı Şeria'nın "B Bölgesi"nde kaldığını belirtti.
İsrail makamlarının ise söz konusu evlerin kendi kontrollerindeki "C Bölgesi"nde kaldığını ve bu sebeple yıkılması gerektiğini iddia ettiği aktarıldı.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria'nın Selfit ve Beytüllahim kentlerinde de İsrail ordusu Filistinlilere ait 3 evi yıktı. Beytüllahim'in batısındaki Vadi Fukin beldesine baskın düzenleyen İsrail askerleri, Filistinli İssam Basim Manasara'ya ait 150 metrekarelik evi yerle bir etti. İsrail ordusu Selfit kentinin batısındaki Burkin beldesinde 2 evi yıktı.
AA muhabirine konuşan bölge sakini Vesim Sabra, İsrail ordusunun Burkin'de "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla yıktığı 2 evden birinin kardeşine ait olduğunu söyledi. Sabra, yıkılan evlerin her birinde 10'ar kişilik iki ailenin yaşadığını ve özel arazi üzerine inşa edildiğini aktardı.
Ayrıca, İsrail ordusu, Ramallah'ın batısındaki Beyt Likya'da Filistinli Haldun ve Mustafa Asi'ye ait bir düğün salonu ile tarım amacıyla kullanılan yapıyı yerle bir etti.
İsrail ordusu, sık sık işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla Filistinlilere ait yapıları yıkıyor.
Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Komitesine göre, İsrail ordusu, ocak ayında 74'ü meskun ev, 4'ü boş ev ve 29'u tarım tesisi olmak üzere 126 yapıyı etkileyen onlarca baskın ve yıkım gerçekleştirdi.
İsrail makamları işgal altındaki Batı Şeria'nın "C" bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım yapmasını engellerken, Filistinliler için ruhsat almanın ise neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.
Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi, idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.