Trump, 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlamasının ardından geçen 100 günde iç ve dış politikada çeşitli adımlar attı.
Sınır güvenliğini artırmaya ve ülkedeki düzensiz göçmenlerin sayısını azaltmaya yönelik sert adımlar atan Trump, Gazze için ortaya attığı "tehcir planıyla" öfke uyandırdı.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırma girişiminde bulunan ve İran'la yürütülen nükleer müzakerelerinde daha sert tutum benimseyen Trump, Çin ile karşılıklı tarife gerilimiyle gündemden düşmedi.
Öte yandan, Trump'ın "Amerika'yı Yeniden Harika Yapalım" hedefleri kapsamında imzaladığı kararnameye karşı açılan davalarda, federal yargıçlar 100'ü aşkın hükümle birçok kararın uygulanmasını durdurdu.
AA muhabiri, Trump'ın, 2. dönem başkanlığının ilk 100 gününde imzaladığı kararnameleri, kamuoyunda tartışmalara yol açan kararlarını ve dış politikadaki girişimlerini derledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı
Birçok kez kendi başkanlığı altında Rusya-Ukrayna Savaşı'nın asla başlamamış olacağını savunan Trump, 2. dönemine "savaşı sonlandırma" odağıyla başladı.
Trump, Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüşmelerle barış konuşmalarının temelini atmasının ardından, iki ülke arasındaki barış sürecinin şu ana dek sorunsuz ilerlediğini savunarak anlaşmanın "derhal" imzalanması gerektiğini söyledi.
Ukrayna'nın NATO'ya katılma isteğinden ve Kırım'ın yasa dışı ilhakının tanınmadığı yönündeki söylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini belirten Trump, 28 Şubat'ta Oval Ofis'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile kameralar önünde tartıştı.
Ardından iki liderin ortak basın toplantısı iptal edilirken, güvenlik garantisi karşılığı Ukrayna'daki nadir toprak elementlerinin gelirinin paylaşılmasını öngören anlaşma da imzalanmadı.
Trump'ın isteklerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de temkinli bir politikayla yanıt verdi.
Gümrük tarifeleri ve Çin'le yaşanan gerilim
Trump, yurt içi üretimi artırma, fiyatları düşürme hedefiyle temel tarife oranı yüzde 10 olacak şekilde, ticaret yapılan ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını duyurdu.
Çin, buna ABD'ye aynı oranda gümrük vergisiyle karşılık verdi. Diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün erteleyen Washington yönetimi, Çin ile tarife restleşmesi sonunda Pekin'e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145'e çıkardı. Pekin de ABD'ye uyguladığı vergileri yüzde 125'e yükseltti.
Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kendisini konuyu görüşmek üzere aradığını söylese de Çinli yetkililer, bunu yalanladı.
Gazze için "tehcir planı"
ABD'nin Gazze Şeridi'ni "devralacağını" ve buraya "sahip olacağını" söyleyen Trump, Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savundu.
Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını iddia eden Trump, "Gazze'yi, Orta Doğu'nun Rivierası'na dönüştürmeyi istediğini" belirtti.
ABD yönetiminin, Filistinlilere yönelik soykırımı süren Binyamin Netahyanu hükümetine ateşkes ve takas anlaşması için yaptığı bazı telkinlerden sonuç çıkmadı.
Trump'ın işbaşına gelmesiyle İsrail'in Gazze'de ateşkesi kabul edeceği şeklindeki bazı beklentiler de böylece boşa çıktı.