ABD Dışişleri Bakanlığı: “Suriye’nin doğusunda herhangi bir gerginliği tırmandırmayı planlamıyoruz”
Son günlerde Suriye’nin doğusunda, özellikle de Suriye- Irak- Ürdün sınır üçgenine yakın et-Tanf üssünde konuşlandırılan ABD kuvvetlerinin, Suriye - Irak sınırını İran destekli milislerin hareketlerine kapatmaya hazırlandığına dair spekülasyonlar arttı. Aynı şekilde Amman’ın yakın zamanda silah kaçakçılığı operasyonlarını İHA kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle engellediğini açıklamasının ardından, Ürdün’ün uyuşturucu ve silah kaçakçılığı hatlarını kesmek için bu sınırlarda bir güvenlik operasyonu düzenleme olasılığından bahsediliyor.
Bu gelişmeden birkaç gün önce de Rusya ve İran, Esed rejiminin ABD güçlerini hem Suriye’de hem de Irak’ta ‘gizli’ askeri hamleler yapmakla ve onları destekleyen silahlı Suriyeli grupların yardımıyla et-Tanf üssünden Suriye bölgelerine terör saldırıları gerçekleştirmekle suçladığı iddialarında bulundu. Ayrıca Rusya, ABD uçaklarının Suriye hava sahasındaki hareketleriyle koordinasyon eksikliği konusunda uyarmıştı. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Amerikan F-35 uçağının, onlarca koordinesiz sortilerin yanı sıra, Rus Suhoy 35 uçağının yakınında ‘profesyonel olmayan bir şekilde’ uçtuğunu söyledi.
Pentagon’un bu suçlamalara iki gün önce Şarku’l Avsat’a gönderdiği özel mesajla yanıt vermesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni bir mesajla ABD’nin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada ABD kuvvetlerinin hareketinde herhangi bir değişiklik olmadığını ve ‘herhangi bir gerginliği artırmayı veya büyük değişiklik planlamadıklarını’ söyledi. Şarku’l Avsat’a gönderilen mesajda, “Bildiğiniz gibi ABD askeri güçleri, yalnızca DEAŞ’a karşı mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla Suriye’de bulunuyor” ifadelerine yer verildi. Mesajda ayrıca, “Yerel ortaklar aracılığıyla DEAŞ ve El-Kaide’yi yenmeye yönelik genel stratejinin bir parçası olarak, Suriye’nin kuzeydoğusundaki sınırlı varlığımızı sürdürmeye kararlıyız” denilirken, ABD güçlerinin Suriye’deki ana ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) dolaylı bir gönderme yapıldı.
Et-Tanf üssüne odaklanılması, İranlıların, Suriye’nin doğusunda ilerlemesini engellemesi nedeniyle, Rusya- İran’ın üssü etkisiz kılma kampanyasının bir parçası olarak nitelendirildi. Suriye’nin doğusu, özellikle Ürdün ve Körfez ülkelerine yönelik uyuşturucu kaçakçılığı ve ticaret alanına dönüşmüş durumda.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD kuvvetlerinin Suriye’de yalnızca DEAŞ’ı ortadan kaldırma kampanyasını yürütmek amacıyla bulunduğunu açıkladı. “Buna karşılık, geçtiğimiz haftalar ve aylarda Suriye’de giderek artan güvensiz Rus faaliyetleri gözlemledik” diyen sözcü, “Rus hükümetinin bu eylemlerin gerekçelerini açıklaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Sözcü, Suriye meselesine ilişkin Türkiye ile Rusya arasında görüş ayrılığına işaret eden tahminlere yanıt olarak ise “Washington, Türkiye ile ‘bölgedeki diğer ortaklar ve müttefiklerle yaptığımız gibi’, Suriye rejimine ilişkin tutumumuz da dahil olmak üzere çok çeşitli konuları ele alıyor” dedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, “ABD ve Türkiye, Suriye’deki çatışmanın sürdürülebilir bir şekilde sona erdirilmesi konusunda ortak çıkara sahiptir. Suriye’ye yönelik politika konusunda Ankara ile istişarelerde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.